Net als 100 jaar geleden
Nog steeds gaat bij Steenfabriek Vogelensangh het bakken van de stenen op dezelfde manier als 100 jaar geleden. Natuurlijk: de pers- en vormmachine draait inmiddels op elektriciteit en de haaghutten zijn vervangen door drooggebouwen waar de stenen op warme lucht uit de ringoven gedroogd worden. Maar de ringoven functioneert nog precies als 100 jaar geleden.

Bij de Steenfabriek van Vogelensangh koopt u dus stenen die 10 tot 14 dagen lang gebakken zijn op vuur dat gestookt wordt op kolen. De originele kleuren van de stenen worden veroorzaakt door de kolen en de vlammen: niet door kleurstoffen. Ook toeslagstoffen worden niet gebruikt. De stenen zijn van hoge kwaliteit en duurzaam in gebruik.

Het proces
Van vers aangevoerde klei tot traditionele steen, het is een intensief project in de steenfabriek, maar zeker de moeite waard. Als de klei in de vormen zit, mogen de stenen eerst zes dagen drogen in de drogerij. Vervolgens worden de pallets stenen in de oven gereden. Daar worden ze tien dagen lang gebakken. De bijna 100 jaar oude ringoven wordt gestookt op kolen.

De bakstenen worden verhit tot een temperatuur van zo’n 1060 graden Celcius. Deze temperatuur wordt bereikt doordat de stokers dag en nacht kooltjes door de stookgaten in de oven gooien. Alles wat daarna nog rest is afkoelen: de traditionele steen is een feit. Bekijk onze impressie van het productieproces

Het resultaat
Traditionele stenen hebben een bijzondere uitstraling, de stenen zijn uniek en vol van kleur. Er komt geen kleurstof aan te pas en de stenen zijn extreem duurzaam. Architecten en ervaren bouwkundigen werken voor de uitvoering van hun projecten graag met traditionele baksteen: het heeft een overduidelijke klasse en karakter.

De stenen worden gecontroleerd en gesorteerd, zodat er een perfecte balans ontstaat wat betreft kleur.

Meer weten
Bent u benieuwd naar de geschiedenis van Steenfabriek Vogelensangh? Neem dan eens een kijkje bij Stichting Vogelensangh. U bent ook van harte welkom in de fabriek.

 

Adresgegevens

Een vraag of een opmerking? Wij horen graag van u. Voelt u zich vrij om met ons contact op te nemen.

Recent toegevoegde projecten

Stichting Vogelensangh

In 2013 werd Stichting Restauratie en Educatie Steenfabriek Vogelsangh opgericht. Deze stichting heeft als doel om de oude steenfabriek te restaureren en de educatieve waarde ervan uit te dragen. Bezoek de website om alles te lezen over de stichting, de restauratie en de geschiedenis van Steenfabriek Vogelensang

Website van de stichting