Nergens anders vindt u nog een kolen gestookte baksteen. In Deest staat de prachtige steenfabriek waar echte kolen gestookte baksteen wordt geproduceerd: maak kennis met Vogelensangh.

Een ringoven op kolen

In de ringoven gaat het vuur in de ringoven in tien dagen helemaal rond, waarbij de stenen gebakken worden bij een temperatuur van zo’n 1060 graden Celcius. Die temperatuur wordt bereikt doordat de stokers dag en nacht kooltjes in de oven gooien door de stookgaten.

De juiste temperatuur in de ringoven is essentieel voor een hoogwaardig eindproduct. Na de tien dagen van stoken is het eindproduct zichtbaar: ambachtelijke, kolen gestookte baksteen.

De stokers gooien dag en nacht kooltjes in de oven door de stookgaten.

Een karakteristieke kolen gestookte baksteen

Wanneer de stenen afgekoeld zijn, worden ze uit de oven gereden. Vogelensangh maakt geen gebruik van kleurstoffen: de kolen gestookte baksteen heeft door het vuur een unieke kleur gekregen.

De sorteerder sorteert de stenen nu handmatig op kleur en maakt zo voor elk project een unieke selectie stenen. Van warm-rood tot geel of blauwachtig: elke kleurselectie die u wenst kunnen wij maken.


Verschillende varianten kolen gestookte baksteen:

Traditionele of gesinterde baksteen

Kolen gestookte baksteen heeft niet één vaststaand uiterlijk. Een effen kleur wordt bereikt door een gelijkmatige warmteverdeling en de juiste temperatuur. Een speciale variant baksteen is de gesinterde baksteen, deze variant is ook een kolen gestookte baksteen.

Voor het maken van een gesinterde baksteen wordt de temperatuur in de steenoven opgehoogd naar ongeveer 1.125 graden Celsius. De kolenstokers zorgen ervoor dat de temperatuur in de ringoven altijd de juiste hoogte heeft. Door het bijna-smelten van de steen, krijgt de gesinterde baksteen zijn vergrijsde uitstraling.

 

Verschillende varianten gesinterde kolen gestookte baksteen:

 

U kunt het productieproces online bekijken, maar u bent ook meer dan welkom in onze fabriek om de verschillende varianten kolen gestookte baksteen te bekijken.

 

Adresgegevens

Een vraag of een opmerking? Wij horen graag van u. Voelt u zich vrij om met ons contact op te nemen.

Recent toegevoegde projecten